Ljuskronor

En objektskategori som alltid går att finna till försäljning hos auktionshusen är ljuskronor. Till mångas förvåning så har prisnoteringarna på ljuskronor de senaste somrarna varit riktigt bra, i många fall så har de faktiskt uppnått högre klubbslag än under auktionernas traditionella högsäsonger dit våren och hösten brukar räknas.

Ljuskronor, heter det så tänker många? Ja, i auktionsbeskrivningar så brukar det räknas som den korrekta benämningen på de takarmaturer som i folkmun vanligtvis går under benämningen kristallkronor. Anledningen till att kronorna kommit att kallas så har en historisk förklaring. När denna belysningstyp började tillverkas under 1600-talet så behängdes stommarna med stenar av arten bergkristall till skillnad från dagens kronor som har slipade eller pressade glasprismor. Benämningen kristallkrona betecknar alltså den äldre varianten och används därför sällan i beskrivningar av modernare kronor.

Ljuskronor var länge en lyxvara. Idag kostar de allt från några hundralappar till betydligt större belopp. Det som avgör priset är naturligtvis kvalitén på prismor och stomme, men även hög ålder kan bidra till höga klubbslag på auktion. Det är till exempel ovanligt att 1700-talskronor kommer ut till försäljning.

Nya ljuskronor är ofta tillverkade i äldre stil och benämningen är då ”gustaviansk stil” för kronor som stilmässigt liknar 1700-talskronor, ”empirestil” för härmning av kronor från 1800-talets första hälft och så vidare. Ofta står åldern på kronan också utskriven för att ingen ska missta en stilkrona för att vara från tiden, men inte alltid. Det finns en uppsjö av ljuskronor som är tillverkade under 1900-talet. Generellt så kan sägas att ju längre fram på århundradet, framförallt nära – och in på 2000-talet, som de är producerade desto sämre är (vanligtvis) kvalitén. Ett tips är därför att leta efter kronor som tillverkats under 1900-talets första hälft då de brukar säljas relativt låga priser och vanligtvis är av god kvalité.

Äldre ljuskronor kan behöva rengöras och i värsta fall kompletteras med saknade prismor. Damm och lättare smuts kan tas bort med diskmedel och vatten och kronan kan med fördel då hängas i duschen. Vid värre orenheter så kan det bli nödvändigt att plocka av prismorna och rengöra dem var för sig. Vissa antikhandlare och ibland butiker som säljer ljuskronor kan ha äldre prismor (eller nya) som passar den modell som saknas.

Till vä: Carl Henrik Brolin, ljuskrona, sengustaviansk, 1800-talets första del. Värdering 100 000 kr. Klubbslag 92 000 kr.

seng Osc

1800 empire

Till vä: Ljuskrona, Karl Johan, 1800-talets första hälft. Värdering 15 000 kr. Klubbslag 14 500.

Till hö: Ljuskrona, empirestil, 1900-tal. Värdering 2000 kr. Klubbslag 1650 kr.

av Anna Englöf. Kulturvetare

Leave a Reply